Bronsmatchen från VM -94 spelas om i Örebro

ravelli

Måndagen 10 oktober spelar Sverige VM-kval mot Bulgarien på Friends Arena i Stockholm.  I samband med detta, dagen innan, så blir det en repris av bronsmatchen från fotbolls-VM 1994 på Behrn Arena i Örebro. Handelskammaren Mälardalen står för evenemanget tillsammans med samarbetspartners.

De flesta minns Sveriges Fotbolls-VM i fotboll 1994, då Sverige kom på tredje plats. Vid samma VM fick Bulgariens sin bästa placering genom tiderna, då de kom fyra efter att förlorat mot Sverige med 4-0 i bronsmatchen. Samma år blev den bulgariska fotbollsspelaren Hristo Stoitjkov vald till världens bästa fotbollsspelare. Hristo Stoitjkov firade nu i maj månad sin 50-årsdag med en uppvisningsmatch inför utsåld arena med 45 000 åskådare. Många världsstjärnor var på plats vid den matchen, till exempel Diego Maradona och Franz Beckenbauer.

Arrangemanget i Örebro är förankrat hos Sveriges ambassadör i Bulgarien, ansvariga för Bulgariens 94-lag samt Handelskammaren och Fotbollförbundet i Bulgarien.

“Vi i Örebro har fått klart med rättigheterna att genomföra detta arrangemang. Motsvarande arrangemang planeras även att ske i Sofia augusti månad 2017, då Sverige spelar sin bortamatch mot Bulgarien. Vi räknar med att Bulgariens mycket fotbollsintresserade premiärminister Bojko Borisov kommer att göra sitt första besök i Sverige i samband med arrangemanget i Örebro”, skriver Handelskammaren.

Borislav Mihaylov, som var lagkapten i det bulgariska 94-laget, är numera president av det bulgariska Fotbollförbundet, och är dessutom medlem av UEFA:s exekutiva kommitté.

Källa: Handelskammaren Mälardalen