Kung Fury får årets Filmfot – delas ut på Live at Heart

kung fury

I samband med den årliga Live at Heart-festivalen i Örebro delar festivalen tillsammans med Region Örebro län/Film i Örebro län ut priset Filmfoten för särskilda gärningar inom film. Tidigare pristagare är bland annat producentduon Mimmi Spång och Rebecka Lafrenz, och dokumentärfilmsproducenten Stina Gardell. 2016 tilldelas priset Linus Andersson, Eleni Young och David Sandberg, för produktionen av kortfilmen ”Kung Fury”.

 

Juryns motivering lyder: ”Som en blixt från klar himmel dök teamet bakom ’Kung Fury’ upp och förändrade den svenska verkligheten för hur film finansieras och hur film produceras. Plötsligt blev det realistiskt att finansiera film med hjälp av sina fans. Filmfoten 2016 går därför till produktionsteamet bakom ’Kung Fury’ för att de dels lyckats charma sina fans så att de betalade produktionen i förväg, och dels för att de seriöst och professionellt tog hand om alla sina hundratals samproducenter.”

 

– Det känns kul och ärofyllt att få ta emot priset! Vi är glada och rörda av hur väl filmen har mottagits världen över senaste året, och det känns extra speciellt att få den uppmärksamheten på hemmaplan i Sverige. Detta är ett pris till hela filmproduktionen, alla som var inblandade och finansierade filmen via crowdfunding och traditionellt håll, samt till filmens team-medlemmar som tillsammans skapat denna film. Teamwork is very important!” säger Linus Andersson.

 

Sedan premiären den 25 maj 2015 har ”Kung Fury” visats över 25 miljoner gånger på YouTube. Filmen tävlade i kortfilmsklassen i Cannes och har vunnit en guldbagge. En uppföljare, ”Kung Fury II: The Movie”, är under produktion och planeras ha premiär 2018.

 

Prisutdelningen sker på The Live at Heart Gala i restaurang Umami i Örebro konserthus under Live at Heart-festivalen i Örebro den 31 september kl. 19.00.