Lasse Wretlings bilder på Ronnie Peterson visas på museet

ronnie1

Med anledning av Örebro Race Day 9-10 september visar Örebro läns museum i en utställning bilder från Ronnie Petersons Formel 1-karriär. Bilderna är tagna av den tidigare Örebro Kuriren-fotografen Lasse Wretling.

Så här skriver museet om utställningen: ”Idag räknas Örebro som en motorstad som fött många stjärnor inom motorsporten. Ronnie körde formel 1, 2 och 3 under sin karriär. Han körde för stall som John Player Team Lotus och March. Många minns när han rattade sin svarta Lotus på banor som Monte Carlo, Monza och Nürburgring. I Sverige hade vi också Formel 1-tävlingar. På Scandinavian Raceway i Anderstorp i Småland kunde man varje år under perioden 1973-1978 se världseliten fara fram. Den lokala tidningen Örebro Kuriren skickade dit sin fotograf Lars Wretling. Idag finns bilderna från Örebro Kuriren i länsmuseets arkiv”.

I utställningen visas Wretlings bilder från tävlingarna på Anderstorp. En del av dessa har aldrig visats tidigare. Under Ronnie Petersons Formel 1-karriär körde han 123 lopp. Han gick i mål bland de 6 första 42 gånger. Han vann tio gånger. Ronnie avled den 11 september 1978 i sviterna efter en krasch på italienska Monzabanan. Han ligger begravd på Almby kyrkogård i Örebro.

Utställningen öppnar den 9 september.

ronnie2

foto: Lasse Wretling/ Örebro Kuriren