Ministern som ”slav” i bortglömd kultfilm – visas på Bio Roxy

alice bah

Det var ett vansinnesprojekt från första början. En spagettiwestern inspelad i Sverige, med kändisar och punkmusiker i rollistan, producerad av folk som aldrig hållit på med film tidigare och med repliker på ett hitta-på-språk. Klart det blev en kultfilm av det och i år visas den under Live at Heart-festivalen i Örebro, skriver arrangören.

Det var skivbolaget Birdnest Records direktör Per Granberg som tillsammans med bandvänner och bekanta spånade fram idén till The Return of Jesús, Part II. Via olika kontaktnät kunde namn som Lena Endre och Thomas Hanzon skrivas in i rollistan, även om det var lite oklart vad de hade gått med på.

– Jag trodde att det bara var en kortfilm, sa Lena Endre i SVD-artikel förra året.

Bland övriga medverkande syns medlemmar från Dia Psalma och Charta 77 (där Per Granberg är frontfigur), samt namn som Rolf Skoglund, Anders Linder, Adam Alsing och Sveriges nuvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– När jag fick höra talas om filmen, erbjöd jag mig att spela vad som helst, en sten eller så, sa hon i en Aftonbladet-intervju i samband med inspelningen.

I eftertexterna krediteras hon som ”slav” och i filmen är det Carl Johan De Geer som äger henne. Filmen premiärvisades i en idrottshall i Köping 1996 och hamnade sedan i en malpåse, i princip ända tills nu. Filmen har restaurerats av produktionsbolaget Eyra Media och kommer att ha exklusiv nypremiär under Live at Hearts filmfestival, på Bio Roxy i Örebro fredag den 2 september klockan 19.00. Efter filmen blir det Q&A med produktionsteamet där bland annat Live at Heart-aktuella Johan Johansson kommer att medverka. För första gången kommer man även kunna köpa filmen då det tryckts upp ett begränsat antal numrerade DVD-utgåvor.

foto: Miljöpartiet