Bilda bjuder in till föreläsningar om extremism och rasism

Under hösten genomför Studieförbundet Bilda en högaktuell föreläsningsserie kring extremism, där vi ställer oss frågan: ”Vad kan berättelserna om två mördare med rasistiska motiv från de senaste decennierna lära oss om samtiden och vårt samhälle?”. Den 20 september landar turnén i Örebro där vi möter Gellert Tamas och Mattias Gardell i ett angeläget samtal med journalisten Anna Lindman.

– På Bilda ligger vi i framkant när det gäller dialog kring brännande frågor. En illavarslande fientlighet smyger sig in i våra hem, på arbetsplatser och träffpunkter – både på ett öppet och dolt sätt. Här tänker vi bygga broar och skapa frizoner där svåra samtal kan ske, trångsynthet bryts och nya perspektiv erbjuds, säger Susanne Lindholm, regionchef på Studieförbundet Bilda.

När den ”ensamme galningen” var fast, då var problemet löst, menade många. Men var det verkligen så enkelt? I sin bok om John Ausonius, Lasermannen, berättar Gellert Tamas inte bara historien om en sjuk människas förvridna blick på samhället, han fångar också en tid och tidsanda, det tidiga 1990-talet, som i princip skapar denna människa. Detsamma gäller Mattias Gardells bok om Peter Mangs, Raskrigaren, som visar hur en rasistisk övertygelse legitimeras av det sena 2000-talets hårdnade klimat: ”Jag gjorde bara det alla andra snackade om”.

Vår tid, 2016, står också och väger. Idag hetsar högerextrema partier, nationella rörelser och nazister mot flyktingar, romer, tiggare och hemlösa. Vilken väg ska vi gå? Ska vi få bevittna en ny Laserman, Peter Mangs eller Anders Behring Breivik? Hur kan vi få samhället att istället ta vägen mot medmänsklighet och en ny anda av solidaritet?

I Örebro genomförs föreläsningen i samverkan med Örebro kommun och deras arbete mot våldsbejakande extremism.

– Det känns viktigt att göra denna satsning tillsammans med Örebro kommun och se vad folkbildningens roll kan bli i detta framåt. Vi kan ha god draghjälp av varandra, men vi behöver bli fler som krokar arm så att vi kan jobba på fler fronter, säger Elin Kullingsjö på Studieförbundet Bilda.