Musiklinjen på Kävesta fyller 50 i dag – “experimentell och unik”

kävesta

Musiklinjen vid Kävesta folkhögskola tog emot sin första årskull i dag, den 5 september, för 50 år sedan. När musiklinjen startade 1966 beskrevs den som en experimentell och unik utbildning. Idag spelar utbildningen en viktig roll att förbereda för högre musikstudier.

Musiklinjen skapades som en förutbildning till högre musikaliska utbildningar med yrkesinriktning. Vid den tiden fanns det inga utbildningar i regionen som erbjöd ett steg mellan de kommunala musikskolorna och högre utbildningar. Ungdomar som ville gå vidare fick förbereda sig på egen hand.

Utbildningen utformades i samarbete mellan Carl-Gösta Höglund, dåvarande rektor vid Kävesta, och Gunnar Sjöström, som var rektor vid Musikpedagogiska institutet i Örebro (nu Musikhögskola). Ursprunget var Sjöströms önskan om fler välkvalificerade sökande till Musikpedagogiska institutet.

Vid starten ansågs Musiklinjen vara ett unikt experiment. I en artikel från Örebro-Kuriren 23 mars 1966 skrevs det att ”landstinget härigenom satsar på en utbildningsform som de statliga skolmyndigheterna ännu inte kunnat genomföra.”

– Regionen, dåvarande landstinget, tänkte rätt när man för 50 år sedan startade musiklinjen. Att vi nu också bygger Musikens hus så musiklinjen kan utvecklas ännu mer är extra roligt. Musik och folkbildning på Kävesta bidrar till regionens utveckling, säger Bengt Storbacka (S), ordförande för Region Örebro läns Folkhögskolestyrelse.

För två veckor sedan började Musiklinjens 50:e årskull sina studier vid Kävesta folkhögskola. Även idag spelar utbildningen en viktig roll i att förbereda deltagare för högre musikstudier.

– Många av våra deltagare går vidare till högre musikaliska utbildningar, som musiklärare och i vissa fall musiker. Här har man en unik möjlighet att känna efter hur det är att arbeta med musiken på heltid, och därefter bestämma hur man vill gå vidare, berättar Stig Erik Nerman, linjeledare.

foto: Kävesta folkhögskola