Ronnie Petersons liv blir film – premiär nästa år

ronnie1

Hans passion för racing tog honom till en tätposition i världens snabbaste sport. Ronnie Peterson var arbetargrabben från Almby i Örebro som med rasande fart blev ”Superswede” för miljontals fans. Nu görs dokumentärfilmen där vi får följa med på en dramatisk resa som slutade med en våldsam krasch och en hel värld som tappade andan.

Filmregion Stockholm-Mälardalen samproducerar filmen om Ronnie Peterson, med finansiering från Region Örebro län och näringslivet genom Filminvestering i Örebro.

Irén Lejegren (S), ordförande i Nämnden för regional tillväxt:
– Som företrädare för Region Örebro län tycker jag att det känns bra att vi kan vara med och stödja ett projekt som detta. Det är ett lysande exempel på den viktiga roll som film kan spela för en stad och region, säger Irén Lejegren (S), ordförande i Nämnden för regional tillväxt.

– Det råder ingen tvekan om att racingföraren Ronnie Peterson har spelat en nyckelroll för Örebroregionen, och att han har inspirerat många. Det har banat väg för att vi i decennier haft, och fortfarande har, en ledande position inom motorsport vilket denna film belyser.

Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen:
– Det här är en stark berättelse med nära koppling till Örebro och en lyskraft som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Vi är glada över att kunna vara med och förverkliga den här produktionen.

I berättelsens centrum ser vi huvudpersonen Ronnie Peterson och de personer som stod honom närmast – frun Barbro som förlorade sin make och dottern Nina Kennedy som förlorade sin far.

Med unikt arkivmaterial varvat med nya intervjuer tar dokumentärfilmaren Henrik Jansson-Schweizer oss också tillbaka till andra personer och miljöer i Ronnie Petersons direkta närhet. Ett storslaget persongalleri bestående av Formel 1-legender och rivaler bidrar till att göra berättelsen om Ronnie Peterson komplett.

Filmen är också en resa tillbaka till ett decennium präglat av oljekris, lågkonjunktur och vänstervindar. I stark kontrast till detta speedar formel 1-världen som ett högoktanigt gladiatorspel med livet som insats, snabba svängar och döda vinklar.

Inspelning planeras äga rum i bland annat Örebro, Monza/Italien och London.

Filmen produceras av Nice Drama, producent Mia Sohlman. Det är en samproduktion med Filmregion Stockholm-Mälardalen (med finansiering från Region Örebro län och näringslivet genom Filminvestering i Örebro) samt Nordsvensk Filmunderhållning.

Filmen distribueras på bio av NonStop Entertainment och direkt därefter av streamingtjänsten Viaplay, som också är en av filmens huvudfinansiärer.

Biopremiär planeras hösten 2017.

foto: Lasse Wretling/ Örebro-Kuriren/ Örebro läns museum