Örebro har snabba handläggningstider för alkoholtillstånd

Skillnaden i handläggningstider för serveringstillstånd varierar stort mellan kommunerna. I Örebro är handläggningstiden i snitt två, tre veckor. I andra kommuner i landet kan blivande krögare få vänta upp emot tolv veckor. Det visar en sammanställning från NNR, Näringslivets regelnämnd.

“Det borde inte spela någon roll var i landet man driver sin restaurang, men tyvärr är skillnaderna anmärkningsvärt stora. En snabb och effektiv handläggning samt låga avgifter för tillstånd är grundläggande för ett gott näringslivsklimat i kommunen och borde vara prioriterat. Att 38 procent av kommunerna har lyckats korta handläggningstiden för serveringstillstånd sedan förra undersökningen visar att det faktiskt är fullt möjligt att effektivisera verksamheten”, säger August Liljeqvist, rapportförfattare och sakkunnig på NNR.

– Handläggningstiden är alltid viktigast eftersom en krögare vill komma igång snabbt. Då är det skönt att vara bland de snabbaste i landet, säger Leif Anderson handläggare Örebro kommun.