Här är juryn som ska utse bästa maten

roger katrinelund (2)

Nu är juryn klar som avgör vem som skapar det bästa matverket i Närke. Bland jurymedlemmarna återfinns bland andra Carl-Jan Granquist och Roger Hjälm (bilden t.v.). Den 27 oktober har de tävlande chansen att presentera sina bidrag och tävla om 20 000 kronor i prispengar och en plats i riksfinalen.
Det sjuder av liv och aktivitet i matlandskapet Närke och nu är det dags för tävlingen Matverk som genomförs för tredje gången.

Tävlingsuppgiften är att skapa en förädlad produkt med lokal anknytning som är säljbar på marknaden.

Deltagarna får chansen att presentera sina bidrag inför en lokalt utsedd jury som är uppdelad i två delar; en gastronomisk jury och en marknadsjury. Den gastronomiska juryn har att ta ställning till ätupplevelse och teknik, marknadsjuryn ska titta på marknadspotential, innovation och regional koppling. Flera namnkunniga personer sätter också extra krydda på årets jury:

– Vi har fått ihop en väldigt kompetent jury där flera besitter stor kunskap inom flera områden, såväl gastronomi som hållbarhet och affärsnytta. Jag är väldigt tacksam och stolt över årets jury, säger Fredrik Kämpenberg, tävlingsledare för årets upplaga av Matverk.

Juryöverläggningarna äger rum den 27 oktober och den lokala vinnaren utses vid en middag på Örebro slott den 24 november. Första pris är 20 000 kronor, från Lekebergs Sparbank, att investera i vidareutveckling av produkten. Vinnarlaget bjuds även in att delta i riksfinalen vid Gastronomiskt Forum i Nyköping i januari 2017.

Juryn i sin helhet:

Jesper Johansson, Werners Gourmetservice, lärare och fd prefekt vid restauranghögskolan.

Carl-Jan Granqvist, gastronom, professor och doktor i både Sverige och Norge.

Arne Holmberg, radiovirtuos och matintresserad surdegsbagare.

Elsa Fries, grön kock och hållbarhetsexpert.

Roger Hjälm, Katrinelund, krögare av klass.

Sabina Schnegotzki, affärsrådgivare ALMI Mälardalen.

LarsEric Anderson, nötköttsproducent, vice ordförande LRF regionstyrelse.

Robert Grym, färskvaruspecialist, Menigo.

Benny Frengen, ICA-handlare med intresse för det lokala.

Anna-Karin Landin, matkonsult, Hushållningssällskapet.

Agneta Wiktorsson, Lekebergs Sparbank, sponsor.

,