Negativ jobbprognos – men bygg och handeln växer

Arbetsgivarna i mellersta Sverige, där Örebro län ingår, har lämnat en negativ jobbprognos och sysselsättningstrenden har gått ner både vid en kvartals- och årsjämförelse. Bland branscherna rapporterar finans-, fastighets- och konsultbranscherna starkast sysselsättningsplaner och bland regionerna är Västsverige den region som ser ut att ha de bästa jobbförutsättningarna under det kommande kvartalet.

Sysselsättnings­trenden för Mellansverige är minus två procent, vilket är en minskning med fyra procentenheter jämfört med förra kvartalet och med sju procentenheter jämfört med för ett år sedan. Sysselsättningstrenden för riket är plus två procent.

– Att Mellansveriges jobbprognos går ner är givetvis oroande, men samtidigt ser stora och viktiga branscher som byggsektorn, handeln samt finans-, fastighets och konsultbranscherna ut att gå bra och därför finns ändå visst hopp, säger Lars Forseth, VD för ManpowerGroup Sverige.