Villapriserna upp 36 procent på fem år

Snittökningen av villapriset i landet sedan 2011 är 32 procent. I Örebro län har priset ökat med 36 procent, enligt mäklarstatistik.

– När man ser över en lite längre period är det slående vilka prisuppgångar vi haft i Sverige. Under den senaste femårsperioden har bostadsrätter ökat betydligt mer än villor men vi kan se att villor har ökat mer de senaste 12 månaderna. Låga räntor, bostadsbrist och lågt utbud driver upp priserna, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

– Något som bidrar till stigande priser på villor är att omsättningen är relativt låg. Många villaägare som ägt sitt hus länge och har låg belåning drar sig för att flytta. Kostnaderna med till exempel vinstskatt och höga månadsavgifter på nyproducerade bostadsrätter avskräcker helt enkelt, fortsätter Lars-Erik Nykvist.

,