Unik kartläggning av landets idrottsplatser – Grenadjärvallen får toppbetyg i ny bok

IMG_0007 (1)

Under två år har förre ÖSK-spelaren Ronald Åhman tillsammans med Göran Willis och Mats Tallkvist kartlagt 300 idrottsplatser över hela landet. De har poängbedömt dem likt en ”fotbollens Guide Michelin” och Grenadjärvallen får toppbetyg av författarna.

Det var på fredagen som Ronald och Mats var på plats på Makeriet för att presentera sitt praktverk. Först ut bland de inbjudna gästerna var fotbollskompisarna Carlos Gustavsson, ÖSK-tränaren Alexander Axén och klubbens ordförande Björn Åqvist. De fick då tillfälle att bläddra i boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan” som kommer nästan direkt från tryckeriet.

I Närke har författarna lyft fram Rynninges hemmaplan på Norr, Grenadjärvallen. En arena som både behållit sin ursprungliga karaktär men även följt med tiden och utvecklats med fler verksamheter, till exempel konferensmöjligheter och spa. Behrn Arena lyfts fram som ett komplett sportområde med högklassiga arenor för flera idrotter, fotboll, ishockey, innebandy och basket för att nämna några. I kapitlet om den arenan återkommer författarna till 70-talet och Sveriges första planstormning i samband med ÖSKs match mot IFK Göteborg.

Trängens IP på Väster lyfts fram som en plats där många talanger har fått sin ”första utbildning”, något BK Forward gör bättre än många andra föreningar i landet, enligt författarna. I boken finns det även kapitel om Kilsbergsvallen i Garphyttan, Ramundervallen i Laxå och Skyllbergsvallen i Sydnärke.

Skyllbergsvallen tillsammans med Grenadjärvallen får högsta poäng, ”tre bollar” i betyg. Det innebär att det är värt en extra resa för att besöka den idrottsplatsen. Boken har tryckts upp i 4 000 exemplar.

IMG_0009 (1)

IMG_0021 (2)