Astronomin firas på Våghustorget den 8 oktober – månen är i fokus

Astronomins dag och natt firas i hela Sverige lördagen den 8 oktober. För första gången är festivalen en del av NASA-ledda Internationella månskådarnatten, eller International Observe the Moon Night. Månen står också i fokus för många av de 50 evenemangen som utgör den femte upplagan av Astronomins dag och natt.

Jesper Sollerman är professor vid Stockholms universitet och ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet, som koordinerar festivalen.

– Att se månen med egna ögon i teleskop är något man aldrig tröttnar på. Att upptäcka månen är för många andra ett första steg ut mot att upptäcka allt i universum, säger han.

Ungdomsförbundet Astronomisk Ungdom lanserades under den första Astronomins dag 2012 och nu har över tusen medlemmar och ett tiotal lokala föreningar i hela landet. I år kommer Astronomisk Ungdom att göra ett uppseendeväckande försök på ett världsrekord.

– Med hjälp av en höghöjdsballong vill vi släppa ett pappersflygplan från den högsta höjden någonsin – och sedan återfinna det på marken igen. Vi vill inte bara titta på världsrymden utan också nå upp dit, säger Jennifer Andersson, ordförande i Astronomisk Ungdom.

Rekordförsöket, som sker över norra Värmland, kommer att sändas live på Tekniska museet i Stockholm.

Årets Astronomins dag och natt är det största hittills. I programmet för festivalen finns 50 evenemang på 38 orter, från Piteå i norr till Malmö i söder.

Koordinator för Astronomins dag och natt är Tuvalie Mellin, amatörastronom och aktivist i föreningen Örebro astronomi.

– På Astronomins dag och natt vill vi alla – amatörastronomer, forskare och rymdentusiaster – dela med oss av vår fascination med universum. Vi kan liksom inte hålla stjärnorna för oss själva, säger hon.

Våghustorget är platsen i Örebro för Astronomins dag.