Nya Moderaterna säger nej till föreslagen storregion

– Den föreslagna storregioner är riktigt dålig för vårt län och för vår sjukvård. Därför säger vi moderater nej till förslaget. Det sa Ola Karlsson, moderat oppositionsråd i Region Örebro län vid Regionfullmäktiges möte idag.

– Värmland köper varje år högspecialiserad sjukvård för 140 miljoner från USÖ. Det är helt avgörande för möjligheterna att fortsätta med denna sjukvård som är basen för både Universitetssjukvården och för läkarutbildningen. Med förslaget riskerar USÖ att tappa patienterna från Värmland.

– Med förslaget till storregioner hotas också rollen som akutsjukhus för både Karlskoga och Lindesbergs lasarett. Sjukvårdsministern har vid flera tillfällen sagt att det finns för många akutsjukhus. Är det Linde eller Karlskoga som kommer att offras först om socialdemokraternas förslag blir verklighet?

– Möjligheterna att förverkliga bättre järnväg Oslo- Stockholm försämras också. Det är inte troligt att Västra Götaland med Värmland  skulle prioritera Oslo-Stockholm framför Oslo-Göteborg.

– Det blir längre mellan väljare och valda och betydligt färre förtroendevalda med den föreslagna storregionen. Det underlättar verkligen inte det demokratiska arbetet.

Att bygga en ny storregion kommer att ta många år där all kraft läggs på organisationsrutor, reglementen och revirpinkande. Jag vill i stället att kraften läggs på att utveckla sjukvården, korta köerna och ge medarbetarna bättre arbetsvillkor, avslutar Ola Karlsson.

,