Klart att kulturkvarteret byggs – invigning 2020

kulturkvarter2

Nu är det klart att det ska byggas ett kulturkvarter i centrala Örebro. På det som idag är en parkeringsplats vid Konserthuset och Riksbanken ska det nya kvarteret stå klart 2020. Planerad byggstart är under 2018. I lokalerna ska det inrymmas bibliotek och kulturskola.

Sedan tidigare är det bestämt att hur området ska bebyggas, i en arkitekttävling vann förslaget från Wingårdhs arkitektfirma (se skisser).

Kommunledningen i Örebro meddelade idag att man i årets budgetprocess fattar beslut om att ge Örebroporten i uppdrag att bygga Kulturkvarteret. Det är en av de största satsningarna i Örebro på 50 år. Majoriteten representerades av kommunalråden Lennart Bondeson (KD), Per-Åke Sörman (C) samt Kenneth Nilsson (S).

– Vilken fantastiskt rolig nyhet, vi tar med stor glädje och stolthet emot detta stora och spännande uppdrag, det blir Örebroporten största projekt någonsin, säger Jeanette Berggren, VD för Örebroporten.

– Kulturkvarteret som kommer inrymma både Stadsbiblioteket och Kulturskolan blir tillsammans med grannen Örebro Konserthus en riktig kulturpärla i city för både unga och vuxna. Det är en djärv framtidssatsning för Örebro utifrån ett tillväxt- och attraktionsperspektiv. Det möjliggör också utveckling av Conventum som kommer kunna växa in i stadsbibliotekets nuvarande ytor, avslutar Jeanette Berggren.

– Nu äntligen satsas det på kulturen, säger Murad Artin, oppositionsråd för Vänsterpartiet om beskedet om nytt bibliotek och kulturskola i Örebro som kom i dag.

–Ett fritt sökande efter kunskap och tillgång till kulturell stimulans är en demokratisk rättighet, säger Murad Artin (V).

Tidigare planerades det för en multiscen och bostäder i kvarteret, men det är bortplockat i dagens förslag.

Den fastighet där det idag bedrivs kulturskola kommer att säljas. I stadsbibliotekets nuvarande lokal planeras det för Conventums expansion.

kulturkvarter1

, , ,
2 comments on “Klart att kulturkvarteret byggs – invigning 2020
  1. Bra idé!
    Med färre parkeringsplatser centralt kan ännu fler åka till marieberg så vi tar död på stadskärnan riktigt ordentligt.

  2. Bra initiativ!

    Hoppas verkligen beslutsfattarna ser till att det byggs parkeringsgarage undet hela huset oxå!

Comments are closed.