Elever på Ekeskolan går på travskola – är en positiv upplevelse

Ekeskolan i Örebro är en specialskola för elever med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättningar och det är elever från träningsskolan som har fått ett stipendium från travsporten. Stipendiet innebär att de får åka till travskolan för att umgås med ponnytravhästar totalt 15 gånger.

Förberedelserna börjar tidigt på morgonen i skolan. Under morgonsamlingen sjunger eleverna bland annat en sång om ponnyhästarna Lydig, Mulle, Rolita och Ilmon som de snart ska träffa. Det märks att eleverna Anton Iakovlev, Ernst Hjelm och Malte Svensson vet om att det är något särskilt som ska hända idag. Så kommer taxibussen och det bär av till travskolan.

– Det märks att det finns en förväntan både hos eleverna och hos hästarna nu, säger Ann-Mari Juhlin, lärare på Ekeskolan och fortsätter:

– Eleverna känner igen sig och det är en positiv upplevelse som påverkar energin hela dagen.

Kontakten med hästarna är också bra för elevernas kroppsuppfattning. Ernst sträcker på huvudet och ser nöjd ut där han sitter tryggt i hästvagnen tillsammans med sin personliga assistent Klara Dahlgren och Magnus Karlsson, travtränare till vardags och en av dem som hjälper till.

Ann-Mari berättar hur det var första gången de besökte hästarna:

– Det var väldigt många nya intryck för eleverna, det doftade häst och stall och det klapprande ljudet från hästarnas hovar var också ovant. Till en början fanns det en viss oro, men också en otålighet som nu har försvunnit och är ersatt av förväntan och glädje.

– Även hästarna vet om att de kommer att få vara med om något trevligt. De bjuds alltid på äppelbitar eller knäckebröd.

De två travskoleinstruktörerna Anna Karlsson och Hanna Eriksson tillsammans med Magnus Karlsson, möter upp med hästarna. De hälsar på alla och berättar om vad de ska göra, förutsägbarheten är viktig och rutinen är densamma varje gång. Sedan får eleverna hälsa på hästarna, gosa med dem, rida samt åka häst och vagn. Till sist får hästarna en godbit.

Ansökan till stipendiet kom till tack vare Klara Dahlgren. Klara är personlig assistent till Ernst sedan ett år tillbaka och har själv en bakgrund inom travsporten. Hon berättar:

– Jag har alltid funderat på att det vore positivt för Ernst och hans klasskamrater att få träffa hästar och bekanta sig med travsporten. Jag tänkte på vad kontakten med hästar brukar ge.

Klara tog reda på att det fanns ett stipendium att söka från Björntaget, Svensk Travsports barn- och ungdomsstiftelse. Syftet är att ge barn och ungdomar som inte har den naturliga kopplingen till hästen en möjlighet att uppleva hästen och travsporten.

– Jag ansökte en söndag i augusti och redan på måndagen ringde de upp och sa att chansen var god till att killarna skulle få det här stipendiet, säger Klara glatt.

Om travskolan
Travskolan är ett samarbete mellan Örebro Travsällskap, Linde travklubb och Kvinnerstagymnasiet, Örebro kommun. Lena Thybeck är ansvarig för ungdomsverksamheten på Örebro och Lindesbergs travbanor. Stipendiet till eleverna innebär att de kommer att få totalt 15 tillfällen på travskolan.

– Vi har valt ut fyra hästar som vi tycker passar bäst och det är bra att det är samma hästar varje gång, säger Lena och avslutar med att säga:

– Travskolans ledord är att vi har något för alla och vi tycker att det är jätteroligt att killarna är här.