Satte upp vassa piggar för att få bort kajorna – då flyttade fåglarna längre ut på grenen

kajor piggar

För att få bort kajorna i city satte kommunen upp vassa piggar i träden runt bland annat Stortorget. Nu har man utvärderat detta och kan konstatera att fåglarna bara flyttade lite längre ut på grenarna. Och att löven mildrar effekten av piggarna.

– Vi får se hur de gör när de skyddande löven fallit av, säger Stefan Löf, miljöingenjör Örebro kommun.

– Vi ska också pröva att belysa träd och även pröva blåa band som ska hänga i grenarna. Just blåa band ska tydligen ha effekt på kajor, det återstår att pröva, säger han vidare.

En av orsakerna till förekomsten av kajor i city är att det finns god tillgång på föda. Om det inte slängs så mycket matavfall på marken så kommer heller inte antalet fåglar att vara så många, menar miljöingenjören.

foto: Örebro kommun