Rutavdraget har fått ny fart – nya tjänster från 1 augusti

Rutavdraget har fått ny fart efter att ha utvidgats med bland annat flyttjänster den första augusti. Under augusti och september gjorde svenskarna rutavdrag för 21 procent större belopp än under samma månader i fjol, visar serviceföretaget Hemfrids analys av Skatteverkets statistik för tredje kvartalet.

I Örebro län har användningen av rutavdraget ökat med fyra procent i år. Drygt 14 000 personer har använt sig av tjänsten.

 – Det gav direkt negativa effekter på rutanvändandet när avdraget halverades vid årsskiftet, men sedan fler tjänster kom till har tillväxten börjat återhämta sig. Det är tydligt hur positiva signaler från regeringen påverkar. Därför borde avdraget höjas igen och utvidgas till ytterligare tjänster så att ännu fler kan få jobb, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid.

Efter halveringen av rutavdraget vid årsskiftet, från maximalt 50 000 kronor till 25 000 kronor, stagnerade tillväxten inom hushållsnära tjänster. Under årets första sex månader ökade det totala avdraget med marginella 0,5 procent, i skarp kontrast till 11 procent under första halvåret 2015.

Men under det tredje kvartalet har trenden vänt upp igen. Den stora ökningen har skett i augusti och september, det vill säga efter den 1 augusti då bland annat flytthjälp och IT-tjänster i hemmet började ge rätt till rutavdrag. Det samlade rutavdraget under dessa två månader är 21 procent större än under samma månader förra året.

– Det finns en stor efterfrågan, inte minst från barnfamiljer och äldre som vill ha hjälp med att få sin vardag att gå ihop. Alla som tar hjälp med tjänster i hemmet är med och skapar vita jobb som kan vara en bra väg in på den svenska arbetsmarknaden, säger Maria Andersson.

Samtidigt drar svenskarna av större belopp än tidigare. Under september var det genomsnittliga avdraget per person 12 procent större än under samma månad i fjol.

Hittills i år har 586 000 svenskar gjort avdrag för hushållsnära tjänster. Det är en ökning med 3 procent jämfört med de första tre kvartalen förra året. I samtliga län utom Jämtlands, Uppsala och Västernorrlands län har fler nu gjort rutavdrag än under samma period 2015.

För den som också gör rotavdrag kan maxbeloppet bli lägre än 25 000 kronor, eftersom rot och rut räknas ihop. I fjol gjorde 668 000 svenskar rutavdrag, vilket motsvarar mer än var tolfte skattebetalare.

,