Förskolenämnden avsätter drygt 1,3 miljoner till giftfria miljöer

I arbetet med satsningen Giftfri förskola tog Förskolenämnden beslut om att avsätta drygt 1,3 miljoner kronor till förskolornas fortsatta arbete. Pengarna fördelas till varje enhet beräknat på antal barn. Det medför att förskolorna redan i år ges handlingsutrymme att börja byta ut material som skötbäddar, sovmadrasser och andra vanliga vardagsprodukter som kan släppa ifrån sig farliga kemikalier till inomhusmiljön.

– Giftfria miljöer i våra förskolor är något som engagerar både politiker, personal och vårdnadshavare. Det handlar om våra allra minsta kommuninnevånare och deras dagliga miljö. Därför känns det väldigt roligt att vi nu kan avsätta så pass mycket pengar att det faktiskt kommer att göra skillnad för både barn och personal, säger Marie Magnusson KD), ordförande i Förskolenämnden.

– Jag värnar verkligen att barn skall få en god arbetsmiljö. Nu satsar vi på att reducera gifter i förskolemiljön, vilket är jättebra för alla som har förskolan som daglig arbetsplats, säger Ewa Andersson (S), vice ordförande.

– Tillsammans med dagens beslut att dessutom avsätta 1,3 miljoner till Kostnadsfri förskola har vi avsatt drygt 2,6 miljoner som förskolorna nu får dela på. Två jättebra satsningar, avslutar Marie Magnusson (KD).