Nu kan du ta förarbevis för snöskoter via länk

Nu är det möjligt att ta förarbevis för snöskoter även om man bor i snöfattiga Sydsverige. Lösningen är Medborgarskolans nya unika distanskurs, där deltagaren följer teoriundervisningen från ett digitalt klassrum via internet. Den praktiska delen med själva körlektionerna sker dock på plats i Norrland.

Den första skoterkursen på distans startade i mindre skala i januari i år. Ett 20-tal personer från orter som Gotland, Göteborg och Örebro har gått den hittills. Traditionellt har skoterkurserna ägt rum på samma ort där man kör upp, men Medborgarskolan vill göra det möjligt för människor i hela Sverige att ta skoterkortet.

– Det finns många människor i Sverige som är intresserade av att lära sig köra snöskoter. De har kanske stugor eller släktingar här, säger Helene Jacobsson, verksamhetschef på Medborgarskolan i Lycksele. Nu får de en chans att, med teknikens hjälp, gå teorikursen hemma hos sig.

Höstens distanskurser har redan dragit igång och nya kurser startas löpande. Teoriundervisningen leds av en lärare via nätet och deltagarna ansluter till det digitala klassrummet via ett videokonferenssystem. Allt som behövs är en dator, bra internetuppkoppling, ett headset samt en webbkamera.

För att teoriundervisningen ska bli så intressant och rolig som möjligt så varvas den med gruppövningar, värderingsövningar, filmer och andra digitala media.

När det är dags för den praktiska delen av kursen, det vill säga körningen, får deltagarna bege sig till något av Medborgarskolans kontor i Norr- eller Västerbotten när det finns tillräckligt med snö för att de obligatoriska övningarna ska kunna genomföras.