Chans att ställa ut sin konst på museet – inlämning 16-18 november

lanets-konst-lansmuseet-2

Den populära konstsalongen öppnar i år den 26 november kl 11.00 på länsmuseet. Snart är det dags för alla som är verksamma inom konst med anknytning till länet – både proffs och amatörer – att lämna in sina bidrag. Inlämningsdagarna är 16-18 november. En jury väljer sedan ut verk bland de som lämnats in.

Konstverken kan, men behöver inte, vara till salu. Alla tekniker är välkomna; måleri, skulptur, teckning, fotografi, grafik, video, textil eller installation. Det finns inget minsta antal verk som måste antas av varje konstnär, det räcker att juryn fastnar för ett av de inlämnade verken av en konstnär för att det ska få komma med i utställningen.

Eftersom det är nya jurymedlemmar varje år blir deras resonemang också helt olika från år till år – vad en jury ratar kan alltså nästa jury mycket väl falla för! I bedömningen får juryn inte veta vem som ligger bakom konstverken då varken kön eller namn på konstnären redovisas när jurymedlemmarna ska ta ställning.

Juryn utgörs av tre personer med bakgrund inom konstområdet. De är inte anställda på länsmuseet utan är andra personer som på något sätt är aktiva inom konst, med olika erfarenheter och med god vana av att titta på och ta ställning till konst. I sammansättningen eftersträvas också att båda könen ska vara representerade och att det ska finnas en spridning i ålder. En av medlemmarna i juryn ska vara aktiv konstnär och minst en ska vara från ett annat län. Vartannat år är kvinnor i majoritet i juryn, vartannat år män.

Under måndagen 21/11 kommer juryn att arbeta och göra sitt urval. Vem som ingår i juryn är hemligt till invigningen – först då avslöjas vem som valt ut verken i årets utställning.

Det kostar 200kr att lämna in till salongen. Avgiften betalas inte tillbaka om man blir refuserad, utan intäkterna från anmälningarna används till avlöna juryn och köpa in verk ur utställningen till museets konstsamling.

Källa: Örebro läns museum