Andra året för Open Up – plats för möten om mångfald och inkludering

För andra året arrangeras idémötet Open Up!. Temat är “Från vi och dom till oss” och på agendan finns talare på området mångfald och inkludering. Bland dem märks Årets Opionsbildare 2015, Suad Ali och Årets talare 2014, Milad Mohammadi.

Mötet inleds av den prisbelönta författaren Göran Rosenberg och avslutas av FN-förbundets ordförande i Sverige, Aleksander Gabelic.

– Redan från starten var målet att involvera en bredd av aktörer från Örebro, säger Sofia Strömberg, en av initiativtagarna till både mötet och föreningen Open Up!. Just därför känns det extra positivt att årets möte stöttas av allt ifrån kyrka till näringsliv, föreningsliv, kommun, region och universitet.

I år liksom 2015 fokuserar mötet på förebilder och framgångsexempel inom mångfald och integration. Syftet är att inspirera fler att hitta egna vägar till att inkludera fler nya svenskar. Därför finns föregångare som IKEA, E.ON, Friskis & Svettis och Scouterna i Sverige liksom FN-förbundet med i programmet. Men här ryms också krafter som Jalla-trappan i Malmö och Järva-skolan i Stockholm, nya initiativ drivna av sociala entreprenörer.

– Integrationsfrågan är för brådskande för att alla ska uppfinna alla hjul själva, fortsätter Brittinger Örenius, ordförande i föreningen Open Up! Örebro. Det gäller att vi lånar och delar alla fungerande modeller som finns. Open Up! 2016 vill sprida lyckade exempel så att fler kan göra mer.

Läs mer om programmet för Open Up:

http://www.openup2016.com/

Här speed-dejtar företag och nyanlända:

Speed-dating ska förena företag och nyanlända

 

,