Jobb på spelbolag lockade Anders från Örebro till Malta

anders-pa-malta

Örebroaren Anders Pettersson tog studenten 2016, men när det var dags att ge sig ut i arbetslivet var det plötsligt svårt att få jobb inom mediebranschen. Det var få relevanta jobb i kommunen och alternativen var att antingen flytta till Stockholm eller Göteborg. Men i Anders fall var ingen av alternativen tillräckligt lockande. Istället flyttade han till Medelhavsön Malta där det var betydligt enklare att få ett arbete. Av Maltas 350 000 invånare bor det drygt 3 000 svenska medborgare på ön.

– Malta är för många ett okänt land och jag var ganska förvånad över hur många svenskar som bodde här. Jag arbetar på ett svenskt spelbolag tillsammans med 35 andra. Vi är ganska mixade. Här finns tyskar, danskar, italienare och spanjorer. Själv så arbetar jag mot den svenska marknaden.

Saknar du Örebro?

– Ja och nej. Det är nog familjen och mina vänner som jag saknar mest, men å andra sidan är det skönt att komma bort från Örebro och testa på medelhavslivet. Jag saknar mest den svenska maten och de svenska affärerna, men tack vare vår stora svenska ”community” så har vi faktiskt en del svenska saker här också. Vi har exempelvis en svensk supermarket som bara säljer svensk mat.

Hur hamnade du på Malta?

– Jag pluggade media och försökte komma i kontakt med diverse företag i länet för att åtminstone få praktik, men det gav inget resultat. En kväll snubblade jag in på en spelrelaterad artikel på Facebook och började filosofera kring spelbranschen. Jag kände redan till att Betsson, Unibet och de största spelbolagen fanns på Malta, så jag slog igång LinkedIn och började söka jobb.

– Efter två veckor fick jag napp på ett jobb och blev tillfrågad om jag kunde delta i en arbetsintervju genom Skype. Självklart så tackade jag ja och fick snart besked om att jag fått jobbet som medieansvarig på ett svenskägt företag. Allting skedde genom Pentasia, ett internationellt rekryteringsbolag som ständigt jagar svenskar till Malta.

Var det enkelt att flytta?

– Ja väldigt enkelt. Arbetsgivaren betalade flyttkostnaden och gav mig 7 000 kronor i det som man kallar för ”relocation cost”. Jag fick även hjälp med boende de första två månaderna.

Hur är det med vänner, är det enkelt att skaffa vänner i Malta?

– Från början kände jag mig ganska ensam och visste inte hur jag skulle approacha mig för folk. Jag var lite deprimerad och började använda sociala appar för att komma i kontakt med folk, bland annat Badoo och Tinder. Men ju mer jag öppnade upp mig på jobbet desto fler vänner fick jag. Lyckligtvis har jag nu många svenska vänner. På mitt arbete finns två andra från Örebro län.

Funderar du på att lära sig maltesiska?

– Jag kan väldigt lite, typ bara vanliga fraser. Men eftersom engelskan är ett officiellt språk så tror jag att jag hellre satsar på att putsa på min engelska. Jag är ganska okej på engelska men vill få bort min ”svengelska” brytning.

Gibraltar är en plats som kanske inte är lika välkänd för oss svenskar som Malta, men faktum är att de bägge länderna i mångt och mycket liknar varandra. Ett flertal av de största spelföretagen är baserade på den brittiska kronkolonin nere på spanska sydkusten.

Vad har du för tips till andra ungdomar i Örebro som har svårt med arbete?

– Våga satsa på det otänkbara. Sök jobb i utlandet och vara mer aktiva på LinkedIn och andra sociala jobbsökningskanaler. Kolla även på TV och håll ögonen öppna på spelbranschen. Det finns många intressanta jobb där ute, inte bara i Malta utan även i England, Gibraltar, Spanien och Cypern. Det finns en stor efterfrågan på allt från kundtjänstpersonal till journalister, översättare, marknadsförare och designers.

Artikeln är skriven av Magnus Boström, journaliststudent på Linneuniversitetet.