Teknikcollege firar jubileum – minister talar på Conventum

anna-ekstrom

Den 16 november bjuder Teknikcollege in till Jubileumskonferens på Conventum i Örebro. Med på scenen finns Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftminister, Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall och Thomas Dahlgren, vice president Atlas Copco. Dessutom kommer de att dela ut Teknikcollege stora samverkanspris.

– Teknikcollege är ett exempel på ett framgångsrikt koncept som nu funnits i tio år. Vi har hittat en bra struktur där över 3000 industriföretag samverkar med 150 utbildningsanordnare runt om i hela Sverige och det här vill vi bygga vidare på. Industrin efterfrågar kompetenta medarbetare som kan möta morgondagens kompetensbehov, säger Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall och styrelseordförande Riksföreningen Teknikcollege Sverige.

2006 certifierades den första Teknikcollegeregionen och de senaste tio åren har konceptet vuxit till att omfatta 150 utbildningsanordnare, 3000 samverkansföretag och 180 kommuner runt om i hela Sverige, vilket gör Teknikcollege till Sveriges största samverkansplattform för kompetensförsörjningsfrågor inom industrin. Detta kommer att firas under dagen.

Teknikcollege är en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar. Teknikcollege initierades av Industrirådet* 2004 och grundstenen i konceptet är tio kvalitetskriterier som syftar till att öka statusen och kvaliteten för utbildningarna samt skapa en matchning mellan utbildningssystemet och de kompetensförsörjningsbehov som Sveriges industriföretag har.

Industrirådet omfattar ledande arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer inom svensk industri och därmed omfattas också ca 700 000 anställda inom industrins olika branscher.

foto: Kristian Pohl