För tidigt födda firas med kalas på en lila Svampen

Världsprematurdagen den 17 november är en dag där hela världen uppmärksammar barn som fötts för tidigt. Barn- och ungdomskliniken på Universitetssjukhuset Örebro firar med att bjuda in familjer med för tidigt födda barn till barnkalas.

Barn som föds före graviditetsvecka 37 räknas som för tidigt födda. En del av dessa barn behöver särskild vård på sjukhus efter födelsen, ibland på en så kallad neonatalavdelning där personalen är specialister på att vårda för tidigt födda barn. Världsprematurdagen är ett årligt evenemang där dessa barn uppmärksammas på olika sätt. I år anordnas bl.a. seminarier i Stockholm, Göteborg, Lund och Umeå. För första gången anordnas även ett arrangemang i Örebro i form av ett kalas med underhållande aktiviteter för barnen och deras familjer.

– Det känns naturligt att även USÖ i rollen som Universitetssjukhus anordnar ett arrangemang som uppmärksammar att 1 av 10 barn som föds behöver vårdas på neonatalavdelning, säger Andreas Ohlin, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken.

Enligt tradition väljer flera städer att lysa upp byggnader i lila som är symbolfärgen för Världsprematurdagen. I Örebro kommer vattentornet Svampen, en av stadens mest kända byggnader bli lila på kvällen den 17 november. Det är även på Svampen som kalaset äger rum.

– Att vi får möjlighet att arrangera detta på Svampen känns extra roligt eftersom det är en så tydlig symbol för vår stad, säger Andreas.

Firandet arrangeras av barn- och ungdomskliniken i samarbete med Lilla barnets fond:

www.lillabarnet.se.