Mats Hermanssons presenningsikoner ställs ut i S:t Nicolai kyrka

presenningsikoner av Mats Hermansson

presenningsikoner av Mats Hermansson

Den tidigare örebroaren Mats Hermansson är domprost i Visby och har i mer än 20 år ägnat sig åt att måla ikoninspirerade bilder.  Det som är lite speciellt med hans bilder är att han målar dem på gamla slitna och trasiga presenningar. Från och med onsdag ställs 30 konstverk ut i S:t Nicolai kyrka.

– Jag gillar kontrasten mellan de slitna presenningarna och förgyllningen. Man kan också säga att det är en slags återvinningsdemonstration, det slitna tyget bär på en historia, säger Mats Hermansson.

– Jag är på tok för otrogen i mitt måleri för att vara ikonmålare. Jag förhåller mig till den gamla fina ikontraditionen.  Men jag kallar inte mina bilder för ikoner, utan helt enkelt för presenningsikoner.

Motiven på Mats presenningsikoner är ofta en stiliserad komposition som utgår från det traditionella ikonmåleriet. Man upplever bilderna just som ikoninspirerade, med form, känsla och färger från ikonernas värld.

Att turkos är konstnärens favoritfärg märks bland bilderna som kommer att hänga i S:t Nicolai kyrka. Där finns bilder av Maria med Jesusbarnet, Jesus, handen som välsignar dig och mycket mer.

Mats Hermansons presenningsikoner finns i dag representerade i närmare ett 90-tal kyrkor runt om i Sverige. Han har ställt ut sina bilder på ca 40 platser, även i Dortmund och Betlehem.

Källa: Svenska kyrkan/ Mats Hermansson