Peter Ullgren föreläser på länsmuseet om De la Gardie

peter-ullgren

Peter Ullgren har skrivit boken ”En makalös historia – Magnus Gabriel De la Gardies uppgång och fall.”. Nu på onsdag föreläser han på Örebro läns museum.

Magnus Gabriel De la Gardie är en av vårt lands mest kända aristokrater från 1600-talet. Historien om hans uppgång och fall utspelar sig under loppet av tre monarker och speglar ett aristokratiskt tidevarv utan motstycke. Som statsman, godsägare, mecenat och en kulturens furste levde han länge ett glimrande liv. Få personer i vår historia är så skandalomsusad som Magnus Gabriel De la Gardie.

Föreläsningen är en del av en programserie kopplad till utställningen Jag tror jag vet som visar föremål från museets samlingar på ett nytt sätt. Med föremål och konst som aktörer vill museet sätta nytt ljus på aktuella men samtidigt eviga samhällsfenomen. I utställningen visas ett unikt antependium (altarförhänge) från Ödeby kyrka. Det är skänkt till kyrkan av Magnus Gabriel de la Gardie och är en av museets mest unika föremål från Stormaktstiden. Det är broderat, bland annat med armillasfärer av guldtråd. Armillasfärer är ett astronomiskt verktyg som även användes som symbol för makt och vetenskap.

foto: Anette Hill