Örebro Kammarkör ger tre julkonserter

orebro-kammarkor-2

Kören har bjudits in till Grekland, till festivaler i Tyskland – och sommaren 2017 har Örebro kammarkör fått en prestigefull inbjudan om att ge konsert under European Choir Games i Riga. Innan dess har Örebropubliken chans att höra körens traditionella julkonserter i S:t Nicolai kyrka.

– De här julkonserterna är väldigt speciella för oss, säger dirigent Fred Sjöberg.

Folk som frågar efter biljetter innan de släppts, köer och knökfulla kyrkbänkar gjorde att Örebro kammarkör, för tre år sedan, valde att växla upp från två till tre julkonserter.

– Det är fantastiskt att konserterna är så efterfrågade att vi fyller kyrkan tre gånger om under en och samma helg, säger Fred Sjöberg. Vi längtar själva efter dessa konserter. De har en särskild plats i våra körhjärtan och för många örebroare har de blivit en självklar start på julen.

Lördagen den 17 december klockan 18 är det dags för julkonsert nummer ett. Nummer två och nr tre ges dagen därpå, klockan 15 och klockan 18. I likhet med tidigare år kommer konserterna att rymma ett blandat program, där både klassisk och ny julrepertoar finns med.

– Vi tycker om att kunna bjuda på en fin blandning av traditionella julsånger och nyare tongångar och konsertpubliken är också med och sjunger på några ställen.

Julkonserterna är en tradition som startades i slutet av 1970-talet, när Gustaf Sjökvist dirigerade kören. Sedan 1983 är Fred Sjöberg dirigent och konstnärlig ledare – och i år firar faktiskt Örebro kammarkör 55 år. Så hur låter 55-åringen just nu?

– Bra, väldigt bra till och med. Ett tecken på det är kanske också våra inbjudningar till festivaler utomlands. Örebro kammarkör består av körsångare i olika åldrar, från unga studenter till rutinerade och mognare sångare. När den här unga fräschören blandas med det mogna djupet bildas förutsättningar för en omvälvande rik körklang. Jag är en själv en dirigent som jobbar mycket med klangkvalitet och tycker också att just klangen är något som verkligen utmärker den här kören.

För två somrar sedan var kören inbjudan till två olika festivaler i Tyskland, i somras sjöng kören i Korfu stad i Grekland – och nästa sommar finns en inbjudan om att vara konserterande kör i samband med att festivalen European Choir Games arrangeras i Riga i Lettland.

– European Choir Games är en körfestival och körtävling som samlar runt 6 000 deltagare från hela världen och det är väldigt prestigefullt att Örebro kammarkör fått inbjudan om att ge en konsert under festivalen. Vi ska sjunga i den nyrestaurerade domkyrkan i Riga under en internationell konsert och programmet är fokuserat på skandinavisk musik av nyare karaktär. Vi är både smickrade och laddade. Men innan dess vill vi ge allt under våra tre julkonserter i S:t Nicolai kyrka, på vår verkliga hemmaplan – i Örebro.

foto: Ulla-Carin Ekblom