Vänsterpartiet: Babyn ska få vara med när nyanlända går i skola

Den som är ny i Sverige och är föräldraledig med ett spädbarn får en längre startsträcka än den som kan studera på SFI direkt. Ofta är det kvinnor som på det sättet hamnar efter. Det vill Vänsterpartiet i Örebro ändra på.

Den som tar hand om barnen när de är spädbarn är oftast kvinnorna, oavsett kultur. För att de inte ska hamna efter för mycket vill Vänsterpartiet att kommunen utreder olika sätt att hålla språk- och samhällskurser för föräldralediga som då ska kunna ha bebisarna med sig.

– På universitetet är det inte ovanligt att studerande har spädbarn med sig. På SFI är det inte tillåtet och här ser vi ett behov som måste fyllas. Exakt hur det ska gå till är vi inte så petiga med. Det viktiga är att vi ger fler chansen att lära sig svenska, förstå sitt nya land och en möjlighet till vidare studier och praktik och jobb. Det är också en jämställdhetsfråga, menar Murad Artin (V)

Murad Artin är oppositionsråd för Vänsterpartiet i Örebro men han är också ordförande för jämställdhetsdelegationen i kommunen.

– Vi vet att det ofta är så att kvinnor är hemma mest när barnen är små. Vi behöva jobba på att fler pappor är föräldralediga också naturligtvis. Men att få studera är en rättvisefråga, säger Murad Artin (V).

För att inte integrationen ska bli uppskjuten för många år är en utbildning där bebisar får följa med viktig. Och då behövs lite förändringar jämfört med nuvarande SFI.

– För det första måste de få ha med sig bebisarna. För det andra kan det behövas andra lokaler, att det finns möjlighet till att mata, byta blöjor eller att lägga ner bebisen på en filt golvet, sånt som inte är så lätt i ett vanligt klassrum. Jag kan tänka mig att det skulle vara väldigt bra att samarbeta med familjecentralerna om det här, de har ju sådana lokaler och en verksamhet som redan riktas till föräldrar, menar Murad Artin (V).

Förslaget lägger Vänsterpartiet fram i en motion som nu har lagts fram i kommunfullmäktige. Det finns också i Vänsterpartiets budgetförslag.

,