Nu måste örebroarna spara på dricksvattnet – tvingas bryta mot vattendom

vattendom

Örebro kommun vädjar nu till örebroarna att hushålla med dricksvattnet. Undvik att diska under rinnande vatten, ta en dusch istället för ett bad och ställ in en tillbringare i kylen om du vill ha kallt vatten, spola inte till dess att vattnet blir kallt, skriver Örebro kommun på sin hemsida.

“Här i Örebro får vi vårt dricksvatten från Svartån. En torr sommar och höst har gett ovanligt låga vattennivåer i de sjöar som försörjer Svartån med vatten, därför har kommunen beslutat om åtgärder för att säkra dricksvattenförsörjningen. Åtgärderna strider mot gällande vattendom.

Kommunens vattenmagasin utgörs av de tre sjöarna Ölen, Storbjörken och Toften. Våra beräkningar visar att volymerna ska räcka för att försörja Örebro med dricksvatten till april. Men en kall vinter med isbildning i kombination med sjöarnas ovanligt låga vattennivåer kan riskera att täppa till utloppen. Det skulle innebära att Svartån inte förses med tillräckligt mycket vatten för att vi ska klara dricksvattenförsörjningen. Vår förhoppning tidigare i höst var att nederbörd som normalt kommer den här tiden på året skulle ge höjda nivåer i sjöarna, men vi ser knappt något resultat av det regn som kommit.” Källa Örebro kommun

Läs mer här:

http://www.orebro.se/dricksvatten