Billigare mobilbiljett på stadsbussarna – och för långpendlarna

Den 9 januari blir det billigare för länets långresenärer att lösa pendlarbiljett hos Länstrafiken. Även priset på mobilbiljetter i stadstrafiken kommer att sänkas. Det blev klart i dag när Region Örebro läns nämnd för samhällsbyggnad fattade beslut om nya biljettpriser för den allmänna kollektivtrafiken.

– Tack vare att vi nu sänker taket för priset på pendlarbiljetter med drygt 100 kronor kommer det att bli billigare att resa mellan till exempel Örebro och Laxå, Kopparberg, Askersund eller Degerfors. Vi har gjort Örebro län en aning rundare, och det känns bra att vi på detta sätt kan premiera länets långpendlare, säger Mats Gunnarsson (MP), ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.

Möjlighet att utveckla kollektivtrafiken

När Länstrafiken den 9 januari justerar priserna för resor med kollektivtrafiken blir biljetterna i snitt två procent dyrare. Prisökningen är nödvändig för att intäkterna ska matcha kostnaderna för driften av kollektivtrafiken. Det innebär bland annat att en enkelbiljett som köps på en buss i stadstrafiken kommer att kosta 30 istället för 28 kronor.

– Den generella prishöjningen kommer att ge oss mer pengar till att utveckla kollektivtrafiken, säger Anders Ceder (S), vice ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.

Billigare för familjer och långpendlare

Men det har också funnits utrymme för justeringar som gör vissa biljettyper billigare. Det handlar till exempel om:

  • En sänkning från 1 365 till 1 250 kronor för de dyraste pendlarbiljetterna inom länet.
  • En sänkning från 22 till 18 kronor för mobilbiljetter och enkelbiljetter som köps i förväg i stadstrafiken.
  • En sänkning från 44 till 36 kronor för familjebiljetter inom stadstrafiken som inte köps med bankkort på bussen.

– I översynen har vi kunnat premiera de resenärer som köper till exempel förköp eller mobilbiljetter som går snabbt för bussförarna att kontrollera. På så sätt kan vi snabba upp restiderna, säger Mats Gunnarsson.