Ånnaboda bjuder på välgörenhetsjulbord

annabodalunch

Välgörenhetsjulbordet som serveras i Ånnaboda Storstenshöjden nästa vecka har flera syften. Att rädda mat från soporna, att bjuda människor som normalt sett inte har råd att gå på julbord på en god måltid, värme och gemenskap, samt att dra sitt strå till stacken och medverka till ökad integration.

Med anledning av det bjöd restaurangchefen Lars-Gustav Ståhl in samarbetspartner, som Food2change och Invitationsdepartementet, samt politiker och press till ett samtal om de tre utmaningarna matsvinn, fattigdom och integration. Centerpartiet var på plats med kommunalrådet Per-Åke Sörman och Seydou Bahngoura, kd och s hade inte möjlighet att närvara.

-För oss var det självklart att komma, eftersom detta faller inom ramen för de områden som vårt parti prioriterar just nu, miljön, jobben, landsbygden och välfärden, säger Per-Åke Sörman.

Varje år slängs 1,3 ton mat i Sverige. Det är ett stort miljövidrigt resursslöseri som ideella krafter jobbar för att motverka. Rikard Lundgren från Food2change informerade politikerna om den matdelningsteknik som gör att mat vars datum är på väg att gå ut slipper slängas och att människormed en låg inkomst, 13 000 före skatt, kan få ta del av den.

Maria Lindelöf från Invitationsdepartementet informerade om hur man jobbar med att integrera människor i det svenska samhället över en måltid.

Både Food2change och Invitationsdepartementet har bjudit in människor till välgörenhetsjulbordet i Ånnaboda, och det har även Stadsmissionen gjort.

-Det kommer att bli en full sittning och det ser vi fram emot, säger Lars-Gustav Ståhl.

,