Museet har fått 150 000 i gåva – ska rusta upp Carl Malmsten-inredning

Örebro läns museum har fått en pengagåva av sin vänförening. Gåvan är på 150 000 kr och kommer att användas till att renovera museets unika originalinredning. Museichef Birgitta Johansen är mycket nöjd: “Nu får vi möjlighet att ta hand om och renovera delar av den inredning som ritades speciellt för museet av Carl Malmsten i samband med invigningen av museet 1963. Kanske får vi också råd att på Digitalt museum lägga ut mer information om delar av de samlingar som vänföreningen tidigare skänkt oss.”

Inredningen är en viktig del av museibyggnadens historia och identitet. Möblerna är lokalt tillverkade av Klaessons Möbler i Fjugesta. Till inredningen hör även en unik matta med namnet ”Staden”, en rund, jordfärgad matta, 2,8 m i diameter, med en framväxande stad som motiv. Den formgavs av Malmsten och vävdes av Eva Klaesson. Den låg som entrématta framför receptionsdisken på museet i många år. Det syns tydligt på slitaget, kanterna är nötta och fransiga. Även möblerna har under årens lopp använts flitigt i föreläsningssalen, i sammanträdesrum och i utställningssalar. Nu över femtio år senare behöver de därför en varsam och omsorgsfull renovering.

Örebro läns musei vänner har under hösten firat sitt 60-årsjubileum. I samband med det har styrelsen beslutat att ge en något större gåva en vanligt till museet. Vänföreningen vill visa museet uppmuntring och uppskattning samt bidra till något som de ordinarie resurserna inte brukar räcka till. Vänföreningens ordförande Carl-Hugo Hamilton är mycket glad att museet valde att använda gåvan till Malmstens inredning. På så sätt säkerställs att möblerna som tillverkades för att ge ”en helhetsmiljö av högsta konstnärliga och hantverksmässiga kvalitet” nu kommer att kunna användas minst femtio år till.