Nu har förskolor, skolor och seniorserveringar runt om i Sverige tagit sig igenom det första nålsögat i Arla Guldko 2017, matbranschens Oscar. Sammanlagt trettio tävlande har gått till semifinal i tävlingens tre kategorier. Nästa steg är att juryn utser tre finalister i respektive kategori som går vidare till den stora finalgalan den 4 maj 2017 i Stockholm. Virginskas skolrestaurang i Örebro är en av deltagarna i tävlingen.
– Ett djupt engagemang och stor drivkraft att sprida matglädje bland sina gäster är det som förenar alla semifinalister. Vällagad mat och hållbarhetsarbete är självklarheter för dem. Och det är just helheten som våra kompetenta jurygrupper tittar på när de bedömer de tävlande, säger Fredrik Larm, projektledare för Arla Guldko.
Arla Guldko har fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället. Tävlingens tre kategorier är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Bästa Seniormatglädje. Vinnarna i respektive tävlingskategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr. Det är sjuttonde gången tävlingen genomförs.
I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Tommy Myllymäki i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för skolkök och Christian Hellberg i juryn för seniorer. Dessutom finns tidigare vinnare, branschpersoner som arbetar med matinspiration samt representanter från bondeägda Arla med.
Nästa steg i tävlingen är att under januari utse tre finalister i varje kategori. Dessa går sedan vidare till den stora finalen den 4 maj 2017 Stockholm då vinnarna koras.