Villapriset har gått upp med 13 procent på ett år

I genomsnitt har en svensk villa blivit nio procent dyrare under 2016. Det visar årssiffror från Lantmäteriet. – Men efter sommaren verkar prisutvecklingen ha mattats av. Det senaste kvartalet visar svagare siffror och i vissa län har villapriserna gått ner, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Efterfrågan på småhus har varit stor och villapriserna steg i hela Sverige om man jämför det sista kvartalet 2016 med samma period året innan. Mest har priserna ökat i Kronoberg, Dalarna, Södermanland, Örebro och på Gotland. I Örebro har priset ökat med 13 procent det senaste året. Men under hösten dämpades prisutvecklingen och storstadsområdena med de högsta prisnivåerna bromsade in. Det sista kvartalet 2016 ökade villapriset i Örebro med en procent.

– Nu ser vi att även övriga landet börjar följa efter. I vissa län har villapriserna till och med sjunkit det senaste kvartalet. Det är en indikation på att amorteringskravet som infördes förra våren nu har börjat ge effekt, säger Henrik Roos.

,