De kan bli Årets Guldvinge – tre nominerade som lyft Örebro

svenska-kammarorkestern-tag

Årets Guldvinge på Örebrogalan den 9 mars tilldelas den eller de örebroare som på bästa sätt gett varumärket Örebro “luft under vingarna och fått det att flyga långt utanför stadens gränser”. De tre nominerade är Svenska Kammarorkestern, Örebro kommun stadsbyggnads och företaget Batalj, de som stod bakom evenemanget Run for your lives i höstas.

Batalj Event AB – Run For Your Lives
Med ett till synes aldrig sinande förråd av rekvisita, statister och idéer skapade två bröder årets mest spektakulära evenemang. Berättelsen om hur Örebros stadskärna fylldes av löpare, zombier och publik spreds från Ystad i söder till Kiruna i norr och vidare ut över världen. Ända borta i Ghana kunde man läsa om galna svenskar som frivilligt hamnade mitt i Walking Dead och konceptet Spökstaden fick en minst sagt ruskigt effektiv fanbärare.

Örebro kommun Stadsbyggnad
När Sverige befinner sig mitt i den värsta bostadskrisen sedan sextiotalet finns ett lysande undantag: Örebro. Medan andra lägger pannan i djupa veck och funderar på hur takten i bostadsbyggandet ska kunna öka, agerar Örebro snabbt och effektivt och blir ett nationellt föredöme som uppmärksammats både i det offentliga Sverige, i branschen och inte minst i media och en av landets mest snabbväxande städer kan välkomna ännu fler nya medborgare.

Svenska Kammarorkestern
Ända sedan nittiotalet har tusen och åter tusen musikälskare över hela världen kunnat njuta av sköna toner med hemvist i Örebro konserthus. Så när Nobelstiftelsen valde musiken till årets Nobelfest  var det egentligen inte särskilt oväntat att blickarna riktades mot Örebro. Stiftelsen lär knappast ångra sitt val. Sköna toner sköljde över både pristagare, gäster och TV-tittare och placerade än en gång Örebro i den klassiska musikkartans absoluta zenit.

foto: Nikolaj Lund/ Svenska Kammarorkestern

, , ,