Anna Olofsson är nytt länsråd – första kvinnan på posten

anna-olofsson-lst

Regeringen beslutade i dag att utse Anna Olofsson till nytt länsråd i Örebro län. Hon är 44 år, uppvuxen i Norrbotten och har erfarenheter från regeringskansli, EU och näringsliv.

Anna Olofsson efterträder Kjell Unevik som efter drygt sju år som länsråd går i pension den sista januari i år. Veckan efter är hans efterträdare i tjänst i Länshuset på Stortorget i Örebro.

Redan i dag, samma dag som regeringsbeslutet, kommer Anna Olofsson att presenteras för medarbetarna på Länsstyrelsen.

Länsrådet leder det dagliga arbetet på länsstyrelsen och är landshövdingens ersättare när denne inte är i tjänst. Anna Olofsson är den första kvinnan som får titeln länsråd i Örebro län.

Hon är statsvetare med inriktning mot demokratisering och nationalekonomi. Närmast kommer hon från Sweco där hon arbetat som konsultchef inom samhällsanalys med inriktning på regional utveckling. Tidigare har hon drygt tio års erfarenhet från Näringsdepartementet, som departementsråd och chef för enheten för regional tillväxt. Dessförinnan var hon kontorschef för North Sweden European Office, i Bryssel, som arbetar med intressebevakning och lobbying för Norrbotten och Västerbotten i EU.

–  Anna Olofsson kommer med sin omfattande erfarenhet från såväl regionalt, nationellt som internationellt arbete betyda mycket för länsstyrelsen och för länets utveckling. Hon har ett omvittnat strukturerat och strategiskt arbetssätt och jag ser verkligen fram emot att samarbeta med henne, säger landshövding Maria Larsson. foto: Sweco

,