Befrielsefronten utvald till Scenkonstbiennalen – 16 bidrag deltar

Befrielsefronten, föreställning, teater i regi av Sara Geise. Skriven av Maria Sveland. Beställare Pontus Olofsson, pressansvarig. Uppdrag åt Länsteatern.

Länsteaterns Befrielsefronten är ett av 16 bidrag på årets Scenkonstbiennal. Det går av stapeln i Norrköping.

För regin står Sara Giese som står bakom flera publiksuccéer hos Örebro länsteater, däribland Den besynnerliga händelsen med hunden om natten. Inför Befrielsefrontens premiär sade hon:

– Tematiken kan ju verka tung, men Befrielsefronten är faktiskt en väldigt rolig pjäs. Det är en fantasi om vad som skulle kunna ha hänt i Örebro runt 2010 strax innan “Örebromannen” åkte fast. Örebroarna kommer att känna igen sin stad och kanske känslan från den tiden, men alla personer och scenarion är helt fiktiva, säger hon.

Befrielsefronten uppskattades mycket av såväl publik som recensenter och extraföreställningar sattes in. Under ett antal kvällar anordnades även temakvällar om sexuellt våld där Tjejjouren, Kvinnohuset Örebro, Män för jämställdhet och Örebro läns mansmottagning deltog.

De medverkande är Lo Kauppi, Hanna Lekander, Isabelle Moreau, Hans Christian Thulin, Linus Lindman, Parwin Hoseinia, Per Fritz, Frida Beckman, Kalle Nilsson och Malin Berg.

– Scenkonsten i Sverige har aldrig varit mer diversifierad än just nu, så fylld av nya former som blandar innovativ teknik och ny syn på kön, etnicitet och vad som faktiskt kan göras och gestaltas på scenen. Det har därför varit ovanligt svårt att välja ut det drygt dussin iscensättningar som nu kommer att visas på Scenkonstbiennalen 2017. Klart är ändå att en akut samtid kommer att stå på scenen, via en mängd olika format, starka viljor och djärva uttryck. Scenen som eget magiskt universum utan gränser och tabun där allt kan kännas, tyckas och anas, säger Lars Ring, kritiker och ordförande i urvalskommittén

Scenkonstbiennalen är en festival för allmänheten och en mötesplats för branschen. Här bjuds på ett urval av det bästa från Sveriges scener inom teater, musikteater och dans. Festivalen arrangeras vartannat år på olika platser i Sverige och 2017 äger den rum i Norrköping den 23-28 maj.

Att bli utvald till Scenkonstbiennalen innebär en stor ära och ett bevis på föreställningens höga konstnärliga kvalité och/eller nyskapande form. Produktionerna har valts av en särskild handplockad urvalskommitté med det smått omöjliga uppdraget att välja ut de bästa föreställningarna med premiär 2015 eller 2016. Under året som gått har urvalskommittén sett, analyserat och diskuterat alla de 233 nominerande föreställningarna.

foto: Kicki Nilsson ICON/Länsteatern

,