Biblioteksupproret i Ramsberg blev teater – premiär 11 mars på länsteatern

det-som-ar-vart

Lördag 11 mars är det urpremiär av Det som är vårt på Örebro Teater. Föreställningen är skriven av Anders Duus och regisseras av Maja Salomonsson.

Här är något av handlingen: “Marina vinner typiskt nog på Triss just den enda gången hon verkligen inte förtjänat det. Bibliotekarien Anneli kanske inte riktigt har läst alla böcker hon vältaligt tipsar om. Sally kämpar mot landets fulaste rondell, den enda satsning som gjorts i trakten på tjugo år. Katrin håller på att bränna ut sig och hittar hoppet i en bikupa. Och Kristoffer tvingas alltmer inse att det där genombrottet som hårdrockssångare kanske trots allt aldrig kommer att hända. Det är nutid någonstans i Örebro län. I många år har service efter service stängt ner och flyttat till centralorten. Och när beskedet kommer att även biblioteket ska stängas samlas en grupp människor i känslan av att nu får det i alla fall vara nog.”

Det som är vårt är en nyskriven pjäs som tar sitt avstamp här i Örebro län. Det är ett ömsint och mycket humoristiskt drama om det stora och det lilla, och om kraften i att komma samman och göra skillnad.

Föreställningen är skriven av Anders Duus, dramatiker och aktiv på Örebro länsteater sedan 2015. Anders står bakom över 40 pjäser på scener som Riksteatern, Regionteater Väst, Dramaten och Gävle Folkteater och har i flera år varit knuten till Riksteatern som husdramatiker och dramaturg. I Det som är vårt har han hämtat stoff från skolkorridorer, kök och tidningssidor för att skapa en egen fantasi om en ort och dess människor. Inspiration har hämtats från flera olika teman och händelser i Örebro län – däribland skola, syn på flyktingmottagning och biblioteksupproret i Ramsberg.

För regi står Maja Salomonsson, regissör, ljudkonstnär och radioproducent. Maja har tidigare regisserat teater och skapat soundwalks för bland annat Riksteatern, Unga Radioteatern, Scenkonst Sörmland, m.fl. Hon står bland annat bakom Det tredje rummet för Unga Radioteatern som uppfördes i översatt version på House of Sweden i Washington 2013 och Om hon var en kille skulle jag vara kär i henne på Ögonblicksteatern som togs ut till Scenkonstbiennalen för barn och unga 2012. På Sveriges Radio har hon bland annat gjort dokumentären Det som inte dödar om Pia Degermark och haft det egna humorprogrammet Meningen med allt i P3.

I föreställningen medverkar Frida Beckman, Veronica Björnstrand, Anders Hambraeus, Isabelle Moreau och Maria Simonsson.

foto: Stefanie Andersson