Stormen drar ut över landet – på turné i Sverige

stormen2

Mellan 18 februari – 25 april drar föreställningen Stormen vidare, ut på riksturné i resten av Sverige. Föreställningen, som är en samproduktion mellan Örebro länsteater och Riksteatern, har tidigare spelats på Örebro Teater och på turné i Örebro län sedan december 2016.

Ett skepp förliser i en storm och dess passagerare spolas i land på en mystisk ö. Isolerade från varandra vet de inte vem som överlevt, och om de någonsin ska kunna komma därifrån. Ön blir en plats för dem att rannsaka sig själva och börja fantisera om andra sätt att leva. En furste börjar drömma utopiska drömmar. Ett kungabarn upptäcker glädjen i enkelheten och det hårda arbetet. En narr och en drucken betjänt vill använda öns resurser för fullt tills de tar slut. Men över alltsammans vakar trollkarlen Prospero med sina hårt tuktade naturandar och en plan för att återta makten.

Stormen är skriven av William Shakespeare och är en av hans mest älskade pjäser. Denna version är en fri tolkning med samtida relevans, utan att frångå originalets sagoskimmer. Pjäsens tema om självrannsakan och försoning talar starkt till vår tid.

I Michael Cockes regi blir det en magisk föreställning i Prosperos anda med oväntade förvandlingar och mycket musik.

–”Shakespeares sista pjäs berättar om människans förmåga att omvärdera och tänka om. Den visar att det är möjligt att se nya perspektiv; att förlåta och försonas. Det är svårt, mycket svårt, men det går. I en tid då vi matas av undergångsbilder vill vi med Shakespeares vackra kärleksfulla text berätta att lyckliga slut är möjliga”, säger Michael Cocke, regissör.

foto: Stefanie Andersson/ Länsteatern