Fyndläge att köpa sommarstuga i länet – billigast i landet

Villa- och bostadsrättspriserna har ökat rejält de senaste åren, vilket så även är fallet på landets fritidshus. Prisökningstakten på semesterbostäder har nämligen gått upp hela 9 procent och ett fritidshus kostar nu nästan 1,6 miljoner kronor i genomsnitt. Störst var prisökningarna i Gnesta, Älvdalen och Eskilstuna, där steg priserna med runt 30 procent. På Värmdö utanför Stockholm får man dock vara beredd att betala mest, hela 4 miljoner kronor. Det visar mäklarkedjan Svensk Fastighetsförmedlings kartläggning av bostadspriserna under 2016.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik analyserat hur priserna på svenska semesterboenden förändrats under det senaste året. Av totalt 290 kommuner hade 72 tillräckligt stort antal sålda fritidshus för att kunna ingå i kartläggningen. Fritidshuspriserna har stigit i hela landet och högst var ökningen i Kronobergs län med hela 23 procent, följt av Södermanland på 15 procent och Stockholm med 12 procents uppgång.

Mest fritidshus för pengarna får man i Örebro län där priserna är som lägst. Där kostar ett genomsnittligt fritidshus cirka 716 000 kronor. Även i Kronoberg och Värmland är priserna jämförelsevis låga. Föga förvånande är priserna högst i Stockholms län med ett genomsnittligt pris på cirka 2,6 miljoner kronor. På Gotland och i Halland, som är näst dyrast, kostar ett fritidshus cirka 2,1 miljoner.

– De senaste åren har bostadsmarknaden varit på stark framfart och prisuppgångarna har gjort att många nu har större utrymme att låna pengar på sina befintliga bostäder. Tillsammans med det låga ränteläget bidrar det till att allt fler har möjlighet att köpa en semesterbostad. Det har lett till ett högt tryck på fritidshusmarknaden och en kraftig prisökning under det gångna året, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

,