Klart att Trafikverket nyanställer inom teknik – 100 från Ericsson har visat intresse

trafikverket

Intresset för att arbeta på Trafikverket är stort hos medarbetare som lämnar Ericsson i Kumla. Hittills har cirka 100 personer visat intresse. Trafikverket kommer därför att utöka verksamheten i Örebro, främst inom teknikområdet.

Sedan tidigare har Trafikverket meddelat att de tillsammans med Trygghetsrådet har inlett en process för att utreda möjligheterna att anställa medarbetare som lämnar Ericssons verksamhet i Kumla. Ungefär 100 personer har visat intresse för ett nytt jobb på Trafikverket, och för att kunna möta det intresset har Trafikverket fattat beslut att utöka sin befintliga verksamhet i Örebro.

– Vi befinner oss mitt i i en process och det är oerhört glädjande att så många redan idag har visat intresse för Trafikverket som arbetsgivare, säger Niclas Lamberg, HR-direktör på Trafikverket.

Processen, som inleddes i december, består av tre steg, där förutsättningsskapande åtgärder är en. Att utöka Trafikverkets verksamhet i Örebro är en sådan åtgärd.

– Att nya jobb nu kommer till vår region är välkommet, många som varslats från Ericsson kan förhoppningsvis gå direkt till en ny arbetsplats. Ericssons medarbetare bor i både Kumla, Örebro och på andra håll i länet. Det är väldigt viktigt att dessa människor nu kan känna trygghet i att de kan fortsätta bo där de vill på ett tryggt och långsiktigt vis, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro kommun.

– Naturligtvis hade jag gärna sett att jobben stannade i Kumla kommun, men det viktiga är att många ges möjlighet till en ny anställning i närområdet och kan bo kvar. Det är väldigt bra att staten reagerat på det vi kommunpolitiker kämpat för efter Ericssons besked, säger Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kumla.

I december var infrastrukturminister Anna Johansson (S) i Kumla tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) och Trafikverkets generaldirektör för att presentera ett nytt samarbete för medarbetare som lämnar Ericsson. Den nya verksamheten skulle handla om en helt ny enhet, och enligt Trafikverkets tidigare uppgifter fanns planer på att anställa 2 000 personer i hela landet.

– Vi har träffat såväl stadsministern som infrastrukturministern för att trycka på behovet av att jobben kommer hit. Det var viktigt för oss var att de som drabbats av varslen snabbt skulle få möjlighet att komma i omställning, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelens ordförande i Örebro.

I nuläget är det ännu oklart exakt hur många jobb som kommer till Örebro, men det kan handla om cirka 100 nya tjänster. Ett hundratal personer som har sin anställning på Ericsson har visat intresse för att jobba på Trafikverket.