Annica Lundström på Örebro City Golf & CC fick jämställt pris – delade med Annika Sörenstam

annica-golf

Under en sportgala på internationella kvinnodagen uppmärksammades golflegendaren Annika Sörenstam och klubbchefen Annica Lundström på Örebro City Golf & Country Club för sitt engagemang för flickor och kvinnor inom golf.

Nya organisationen Swedish Alliance for Women in Sport (SAFWIS) lanserades genom en sportgala på Handelshögskolan i Stockholm den 8 mars. Där presenterades 50 förebilder som arbetat för jämställdhet inom svensk idrott, genom sitt yrke eller genom ideellt arbete.

Två av namnen på listan är Annica Lundström, förändringsledare för Svenska Golfförbundets jämställdhetsarbete Vision 50/50 samt Annika Sörenstam, världens genom tiderna bästa spelare och årets Solheim Cup-kapten.

SAFWIS motivering: “Annica Lundström är klubbchef i Örebro och leder golfens största jämställdhetssatsning någonsin: Vision 50/50. Annica bereder väg för en större bredd inom golfen och tar itu med frågor som många räds att ta tag i.”

– Det är en stor ära att uppmärksammas bland alla dessa inspirerande idrottsförebilder. Jag ser det som ett bevis på att det lönar sig att arbeta målmedvetet och långsiktigt. Inom idrotten pratar vi ofta om laget före jaget och jag vill därför tacka alla som är med mig på den här förändringsresan – teamet på Svenska Golfförbundet och de åtta golfklubbar som varit testpiloter för arbetet med Vision 50/50. De har bidragit till att vi nu står inför lanseringen av en utbildningsplattform som ska leda till en mer jämställd och inkluderande golfmiljö, säger Annica Lundström, som också arbetar som klubbchef på Örebro City Golf & Country Club.

SAFWIS motivering: “Annika Sörenstam räknas som en av världens främsta golfspelare. Hennes CV innehåller en lång rad tunga meriter både från golfbanan och från företagsvärlden där hon skapat ett eget varumärke och ägnat sig åt välgörenhet. Hennes stiftelse bidrar till att förbättra barns hälsa och har visionen att barn ska få en mer aktiv livsstil.”

– Jag är hedrad över att ses som en förebild för jämställdhet inom svensk idrott. Genom ANNIKA Foundations sex globala tävlingar ger jag yngre tjejer möjlighet att tävla mot de bästa spelarna från hela världen. Idrott är så viktigt för unga flickor och deras utveckling i livet. Hårt arbete, självförtroende och att vara en bra lagkamrat är extremt viktiga egenskaper. Studier har visat att över 90 procent av kvinnor i ledande positioner håller på med sport. Det är inte en tillfällighet, säger Annika Sörenstam.

– Det är fantastiskt glädjande med två golfprofiler på listan över kvinnliga idrottsförebilder, som är ett bra initiativ för att lyfta den viktiga frågan om jämställdhet inom idrotten, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet. Utnämningen av Annica Lundström är ett fint erkännande för förbundets jämställdhetsarbete där vi långsiktigt arbetar för att få fler tjejer och kvinnor att ha roligt med golfen. Annika Sörenstam är en stor förebild för unga svenska golftalanger och ger tillbaka genom sitt engagemang med tävlingarna ANNIKA Invitational och ANNIKA Cup.

Under sportgalan hölls också tal av Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, Sofia B Karlsson, jämställdhetskonsult inom idrott, Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet och Brianna Newland, forskare vid University of Delaware i USA.

,