Hållbar utställning på länsmuseet – ”Koll på kläder” öppnar på lördag 

koll-pa-klader-utstallning

Örebro läns museum visar från och med den 18 mars vandringsutställningen Koll på kläder. Det är en utställning som utmanar dagens syn på konsumtion och produktion. Var och hur tillverkas våra kläder? Varför köper vi dem? Vart tar de vägen när vi inte vill ha dem längre? Hur ser det ut idag och hur har det sett ut tidigare? Hur tänker vi om framtiden?

Utställningen följer kläders resa från fiber till trasa. Nutid blandas med dåtid. Besökaren får möjlighet att titta in i en garderob från 1946 och en från 2014, testa sin klädkunskap i en t-shirt-tävling, titta på kortfilmer och läsa utdrag ur konsumtionsdagböcker.

I samband med utställningen anordnas workshops och föreläsningar. Först ut är en föreläsning med titeln Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode, som hålls av en av författarna till boken med samma titel, Johanna Nilsson. Sedan blir det även en föreläsning om hur du giftminimerar din vardag med inriktning på hållbar klädkonsumtion med bloggaren Sara Johansson (Saras Eviga). Det bjuds även på workshops där deltagarna får tips och inspiration till redesign och återbruk. Workshoparna hålls på museet och anordnas i samarbete med NÅL (Nätverket för Återbruk i Länet). Under utställningsperioden erbjuder museet även visningar för länets högstadie- och gymnasieklasser.

Utställningen är producerad av Sörmlands museum och pågår till och med den 28 maj.