Så åker du för halva priset på buss och tåg i sommar

buss-sommarbiljett

I sommar kommer du som resenär att kunna resa med Länstrafiken under två månader – men bara betala för en av dem. Det är resultatet av att Region Örebro läns nämnd för samhällsbyggnad i dag beslutade om att införa Sommarbiljett 2017.

– Vår förhoppning är att sommarbiljetten ska användas av till exempel ungdomar som pendlar till och från ett sommarjobb. Men biljetten gäller även för vuxna, och det går ju alldeles utmärkt att använda den som turistbiljett för att upptäcka länets smultronställen med hjälp av kollektivtrafiken, säger Mats Gunnarsson (MP), ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.

Sommarbiljetten är en biljett som ger rätt till resor med buss och tåg i hela länet under en begränsad tid. Biljettypen kommer att gälla från och den 12 juni, och därefter vara giltig till och med den 21 augusti. Biljetten kommer främst att finnas tillgänglig i Länstrafikens app, men det kommer också att vara möjligt att ladda Resekortet med biljetten.

En ungdom kommer att få betala 680 kronor för en sommarbiljett, och för en vuxen blir kostnaden 1 365 kronor. I båda fallen är kostnaden cirka hälften så stor som ordinarie länsbiljetter.

– Genom att sänka priset under de aktuella månaderna ger vi fler människor möjligheten att resa i länet, och vi hoppas att många ska ta den chansen. Som betalande vuxen får man dessutom ta med sig två barn utan extra kostnad, säger Anders Ceder (S), vice ordförande i nämnden för samhällsbyggnad.

Sommaren är normalt lågsäsong för Länstrafiken, men med sommarbiljetten vill ledamöterna i nämnden för samhällsbyggnaden nu ändra på det.

– Vi hoppas på att vi på det här sättet kan få fler att välja det kollektiva resandet när de ska ge sig ut på vägarna i sommar, och att vi på så sätt kan bidra till minskad miljöpåverkan, säger Katarina Raneborn (V), ledamot i nämnden för samhällsbyggnad.

foto: Alexander von Sydow/ Länstrafiken

,