Då blir det Cykelfestival i city – “ett event där cykeln får en central roll”

malin-c-city-2

Örebro har länge klassats som en cykelstad där cykeln är ett viktigt transportmedel. I år går startskottet för Örebro Cykelfestival som City Örebro arrangerar där cykeln får stå i centrum med hjälp av föreningar, cykelhandlare, uppvisningar och kända cykelprofiler som exempelvis Emilia Fahlin. Örebro Cykelfestival kommer att arrangeras den 22 april, klockan 10-15 på Järntorget.

– Intresset för cykelsport i olika former har ökat kraftigt under de senaste åren, menar projektledare Malin Carlsson, City Örebro. Därför har vi skapat ett event där cykeln får en central roll eftersom allt fler använder cykeln som sitt främsta transportmedel.

På torget kommer även handlare och föreningar att medverka under eventet för att hylla cykeln och ge olika tips och råd. Bland annat kommer KFUM Bike Park att bygga en stor hoppramp där kända profiler som Lukas Sköld kommer att hoppa tvärs över hela Järntorget, om vädret tillåter. Dessutom finns Örebrocyklisterna på plats med sitt stjärnnamn Emilia Fahlin som medverkade under OS i London och Rio de Janeiro.

– City Örebro arbetar med att skapa en attraktiv stad för alla och detta event ligger rätt i tiden, riktar sig mot en yngre målgrupp och stärker Örebros attraktionskraft, säger Stina Storm, VD City Örebro. Vi behöver utveckla fler evenemang i stadskärnan som känns moderna och innovativa och som passar i vår stad.

Örebro kommun är den största samarbetspartnern i eventet. Kommunen arbetar långsiktigt för att främja cykeln som transportmedel genom att förbättra cykelstråk, stärka cykelframkomlighet och främja cykeltrafiken och dess framkomlighet och säkerhet i Örebro.

– För Örebro kommun är det självklart att stötta initiativ som detta, som uppmärksammar det attraktiva transportmedel som cykeln är i vår i stad, menar Emily Folkö, samhällsplanerare Örebro kommun. Det finns ett ökande intresse för cykling över hela Sverige, och inte minst i Örebro som har en lång tradition som cykelstad med ett omfattande och välutbyggt cykelnät och en hög andel cyklister jämfört med många andra städer.

Örebro kommun kommer även att finnas på plats under dagen för att informera om möjligheten för örebroare att kunna ställa upp i European Cycling Challenge där städer tävlar om att trampa så långt som möjligt.