Örebro är Årets friluftskommun – delar förstaplatsen med Huddinge

Sveriges friluftskommun 2017 är Örebro och Huddinge. Smedjebackens kommun fick hedersomnämnande som Årets förbättrare när utnämningarna delades ut på Tankesmedjan för friluftsliv 5 april 2017 i Sundsvall.

Örebro och Huddinge uppnådde högsta poäng i en undersökning om kommunernas friluftslivsarbete som utmärkelsen baserar sig på. De två vinnarna fick 30 000 kr vardera att användas till friluftsliv i sin kommun. Syftet med priset är att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.

Örebro kommun har satsat på naturguidning på fem olika språk. De yngre barnen och deras föräldrar nås genom arbetet med så kallade Natursnokar på öppna förskolor. Barn mellan 7 och 12 år nås genom besök av kommunens naturskola i barnens klasser.

Både Örebro och Huddinge samverkar med olika samhällsaktörer för att utveckla natur-, kultur- och friluftsvärde i kommunerna.

Priset för Sveriges friluftskommun delades ut för första gången 2010, då knep Sundsvall första platsen. År 2011 vann Örnsköldsvik medan Örebro tog förstapriset 2012 samt 2013. 2014 delades priset mellan Leksand, Söderhamn och Örebro. Örnsköldsvik var Sveriges friluftskommun 2015 och 2016.