Andelen fakturabedrägerier ökade kraftigt

Under de första kvartalet i år ökade andel anmälda fakturabedrägerier. Företagare i Örebro län ansattes hårdast i januari och antalet anmälda fakturabedrägerier ökade med 174 procent i januari i jämförelse med föregående år. För det första kvartalet i år ökade andelen anmälda fakturabedrägerier med tio procent, jämfört med motsvarande kvartal 2016. Det visar en analys som Inyett, som arbetar med säkra affärer och kontroll av betalningar och leverantörer, gjort av färska data från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ).

Att ökningen var särskilt dramatisk i januari, indikerar enligt Inyetts VD Jone Sølvik att fakturabedragare försökt dra nytta av att fast personal på många företag och organisationer haft semester under perioden.

– Det är ett tydligt tecken, säger Sølvik.

– Att kontakta personal som egentligen inte hanterar inköp, kommunikation eller faktureringsfrågor är ett av de vanligaste sätten som fakturabedragare agerar på. Massutskick med erbjudanden som ser ut som fakturor med kort betaltid och propåer att ”kontrollera information” för publicering i databaser eller kataloger – dessa klassiska bedrägeriförsök är lättare att genomföra om bedragarna får kontakt med oerfaren personal, säger Sølvik.

I Sverige har antalet anmälda fakturabedrägerier minskat med sju procent under första kvartalet 2017.

När lagstiftarna försöker komma ikapp förändras bluffakturorna. Telefonbluffarna är på väg bort och nu är det massutskick av vilseledande blanketter som lurar flest offer. En ny lag är på gång, men samtidigt har bluffbranschen redan bytt skepnad när det kommer till nya sätt att lura till sig pengar.