Titanics jungfrufärd uppmärksammas i Örebro – hemligt evenemang på måndag klockan 12.00

 

titanic

Den 10 april i år är det 105 år sedan den tragiska resan inleddes. Det exakta klockslaget då fartyget avgick från Southampton kommer att uppmärksammas i centrala Örebro, som ett första startskott för den stora världsutställning om Titanic som kommer till staden i sommar och som öppnar den 28 april. En utställning som redan lockat hundratusentals besökare över hela världen.

– Exakt vad som kommer att ske är hemligt, men de som rör sig i centrala Örebro strax efter klockan 12 på måndag kommer säkert att märka att det klockan 12:15 var exakt 105 år sedan det stolta fartyget lämnade hamnen i Southampton, berättar projektledaren Rebecca Larserö på Örebrokompaniet som arrangerar utställningen.

-Trots att över 100 år förflutit sedan den tragiska olyckan tar historien om Titanic aldrig slut. Den kommer att fascinera människor i alla tider, säger Rebecca.

Historierna om de olika människoöden som för evigt förknippas med fartyget är förstås oändliga. Rebecca berättar en från just det klockslag som kommer att uppmärksammas på måndag.

-Det var den 10 april 1910. De tre bröderna Alfred, Tom och Bertram Slade satt på puben Grapes i Southampton. De hade fått arbete som eldare på Vita Stjärnlinjens nya flaggskepp Titanic och passade på att ta en pint innan det var dags att gå ombord.

Tiden gick och ölen smakade utsökt. De stod ju trots allt inför en stor utmaning med många veckors hårt slit och kände att de nog ville ha en pint till innan det stora äventyret skulle ta sin början. Efter en stund insåg de att tiden började bli knapp. Bröderna kastade sig ut från puben och sprang ner mot kajen.

-Plötsligt kom ett godståg och korsade deras väg. Frustrerade tvingades de vänta tills tåget passerat och när de till slut kom fram hade landgången precis dragits in. De skrek åt vakthavande styrman att de hade jobb på fartyget, men fick till svar att de redan tagit in ersättare. Det fanns inget att göra. Titanics trossar släppte, det enorma fartyget började sakta röra sig och bröderna vandrade slokörade och besvikna hem igen. Omedvetna om att den sista pinten faktiskt räddade deras liv, berättar Rebecca.

Klockan hade precis slagit 12:15. Ombord fanns 2 207 människor från hela världen. På sin jungfruresa från Southampton till New York skulle fartyget göra stopp i Frankrike och i Queenstown på Irland för att hämta upp passagerare. Precis när Titanic lämnade kajen var det nära att kollidera med ett annat fartyg. Sjömän är skrockfulla och många tog händelsen som ett dåligt omen. Den här gången skulle de få rätt.