Smyckeskonstnären Catarina Hällzon ställer ut i Venedig

catarina-hallzon

Utställningen ”Transformations – Six Artists from Sweden” öppnar den 11 maj i Museo Palazzo Mocenigo, ett renässanspalats i centrala Venedig. Av de sex smyckeskonstnärerna som deltar är en från Örebro, Catarina Hällzon.

De övriga svenska konstnärerna är Tobias Alm, Sara Borgegård Älgå, Hanna Hedman, Agnes Larsson och Märta Mattsson, som bidrar tillsammans med 57 verk i utställningen som pågår samtidigt som Venedigbiennalen.

Utställningen är ett samarbete mellan Nationalmuseum och Venedigs stadsmuseum Musei Civici di Venezia, där Palazzo Mocenigo-museet ingår.

Smyckeskonstnärerna har alla etablerat sig som konstnärer under 2000-talet. Var och en har de utvecklat en personlig och innovativ stil. Deras arbeten visar hur smyckeskonsten har förvandlats till ett reflekterande konstnärligt uttryck.

Utställningen kan ses som en rapport över de aktuella trenderna inom svensk smyckeskonst just nu. Den bidrar också till den pågående diskussionen om definitioner och gränser. Är smyckeskonsten konst eller konsthantverk? Konstnärerna har i många fall valt att arbeta med enklare, billigare material för att betona att det är den konstnärliga strävan, inte de ädla stenarna, som skapar värde.

Curator för utställningen är Inger Wästberg, konstvetare och en av Sveriges ledande expert på smyckeskonst. Inger Wästberg är författare till bland andra boken Contemporary Swedish Art Jewellery, 2013.

Konstnärerna i den här utställning är alla representerade i Nationalmuseums samlingar i Stockholm. Museet följer vad som händer på den svenska smyckescenen och speglar den i såväl utställnings- som förvärvssammanhang. Den här utställningen är en del av detta arbete.

Nationalmuseum ger i samband med utställningen ut en katalog med presentation av de deltagande konstnärerna samt bilder på ett urval av smyckena.

foto: Catarina Hällzon/ privat

De deltagande konstnärerna

Tobias Alm, född 1985, Stockholm, www.tobiasalm.com

Sara Borgegård Älgå, född 1976, Värmdö, www.saraborgegard.se

Hanna Hedman, född 1980, Stockholm, www.hannahedman.com

Catarina Hällzon, född 1976, Örebro, www.catarinahallzon.se

Agnes Larsson född 1980, Stockholm, www.agneslarsson.com

Märta Mattsson, född 1982, Stockholm, www.martamattsson.com